11 februari 2005
Van der Maelen, de fiscale inquisiteur
De prijs van de meest ergerlijke socialistische politicus gaat ongetwijfeld naar Dirk Van der Maelen. De fractieleider in de Kamer voor de SP.A is de zelfverklaarde kampioen van de fraudebestrijding. De ene keer geeft hij Minister van Financiƫn Reynders slechte punten voor diens anti-fraudebeleid, dan weer stelt hij voor dat de anti-witwaswetgeving in die zin wordt verstrengd dat banken, notarissen e.d. naast de ernstige en georganiseerde fiscale fraude, ook de 'gewone' fiscale fraude moeten melden aan de anti-witwascel. En nog maar pas stelde hij voor dat de Belgische fiscus aan de Franse fiscus moet gaan vragen hoeveel Belgen een buitenverblijf hebben om de inkomsten ervan te kunnen belasten en om na te gaan of die huisjes niet met zwart geld zijn betaald.
Van der Maelen zou beter nog eens diep nadenken vooraleer hij de fiscale inquisitie instelt.
Waarom wordt er 'gewone' fiscale fraude gepleegd? Omdat de belastingen in Belgiƫ nog altijd te hoog liggen. Verlaag de belastingen en de incentive om te frauderen ligt al veel lager. En de inkomsten voor de Staat hoeven daar zelfs niet onder te lijden, integendeel. De Vlaamse regering heeft de registratierechten en schenkingsrechten verlaagd, maar de inkomsten uit deze belastingen zijn gestegen.
Bovendien is het ongehoord dat Belgen die heel hun leven lang gewerkt hebben, goed verdiend hebben, daarop belasting betaald hebben en met wat er van overbleef zich getrakteerd hebben op een zuurverdiend buitenverblijf in het zonnige zuiden van Frankrijk, nu door Van derMaelen als criminelen met de vinger worden gewezen.
Door hardwerkende mensen, die uiteindelijk het fundament vormen onder de Belgische economie, met zware belastingen te treffen en als criminelen te behandelen, ondergraaft hij net dat fundament.
Totaal onverantwoord is dat. Hij zou beter maatregelen uitwerken om de belastingen te verlagen om het voor mensen terug meer aantrekkelijk te maken om te werken en om die manier de economie te ondersteunen en te doen groeien. Is dat nu zo moeilijk om te begrijpen?
|