06 december 2004

 

Een (centrum-)rechtse coalitie kan nu al in Vlaanderen


Na de nipte winst van Bart Somers en de beter dan verwachte score van Jean-Marie Dedecker, valt, als Bart Somers het signaal van de plus 38% van de VLD-leden aan de huidige partijtop heeft begrepen, te verwachten dat de VLD zich scherper zal profileren in (vooral) de federale regering.

De VLD die links moest opschuiven om te kunnen deelnemen aan een door de in Wallonië almachtige PS opgelegde centrum-linkse regering, daarbij handig geholpen door het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang, riskeert zich hierdoor buitenspel te zetten. PS-voorzitter Di Rupo moet maar met zijn vingers knippen om de liberalen in te ruilen voor de christen-democraten.

Het is een keuze tussen de pest en de cholera: ofwel te veel water in de blauwe wijn blijven doen om in de regering te kunnen blijven, maar met een steeds verder escalerende rebellie van de clan Dedecker-Coveliers tot gevolg, ofwel zich sterker profileren met als gevolg dat Di Rupo de liberalen uit de regering zet. De enige mogelijkheid voor Bart Somers om én in de regering te blijven én aldaar een beleid met voldoende liberale accenten te kunnen voeren, is de machtsverhouding omkeren zodanig dat de coalitiesamenstelling in Vlaanderen wordt bepaald en niet langer in Wallonië.

Uiteindelijk heeft Somers de keuze tussen CD&V en Vlaams Belang. Maar aangezien de voorkeur van de CD&V historisch gezien en omwille van de ACW-greep op de partij eerder naar de socialisten gaat, is er uiteindelijk slechts één mogelijkheid: dat de VLD haar pleinvrees opzij zet en ernstige besprekingen aanvat met het Vlaams Belang teneinde te komen tot een centrum-rechtse koers in Vlaanderen en, bij uitbreiding, in België.

In de huidige omstandigheden zit dit er niet meteen in. Maar het is mogelijk. in het Vlaams parlement hebben VLD, Vlaams Belang en het eveneens eerder rechtse NV-A samen een meerderheid (63 op 124 zetels). Waar wachten we nog op om de socialisten in Vlaanderen uit de regering te zetten? De socialisten zijn ondertussen al meer dan 15 jaar onafgebroken aan de macht en zijn goed op weg om de nieuwe “incontournable” CVP te worden, met dank aan de almachtige PS in Wallonië en het cordon sanitaire.
# posted by Peter Fleming @ 6:40 p.m.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google
Web deanderekijk.blogspot.com