11 januari 2005

 

“Hoe kunt ge zo dom zijn dit te stemmen?”


Nadat het Vlaams Belang haar Vlaamse dotatie had weten veilig te stellen (zie 30/11/04), riskeert de partij binnenkort wel haar federale dotatie te verliezen. In de schoot van de federale regering is volgens de Tijd namelijk een akkoord bereikt om na de Kamer ook de Senaat de zogenaamde droogleggingswet ongewijzigd te laten goedkeuren. Ondertussen is de bevoegde Senaatscommissie al met de bespreking van het wetsontwerp begonnen.

Nadat eerder de VLD op Vlaams niveau niet bereid was gevonden om de dotatie te laten afnemen, is zij dit op federaal niveau onder druk van de Franstalige coalitiepartners blijkbaar wel. Als doekje voor het bloeden verkreeg de VLD dat de nieuwe wet niet met terugwerkende kracht zou ingaan, waardoor de veroordeling van het Vlaams Blok door Cassatie in november van vorig jaar geen invloed zou mogen hebben, maar dat lijkt twijfelachtig. Net als bij de stemming over het migrantenstemrecht zal de VLD haar coalitiepartners dus geen strobreed in de weg leggen. We hebben met de laatste verkiezingen gezien wat voor gevolgen dit voor de VLD heeft gehad. Benieuwd wat de senatoren Hugo Coveliers en Jean-Marie Dedecker (beide VLD) daarop te zeggen hebben.

CD&V, dat, ere wie ere toekomt, consequent tegen de wet blijft, vroeg daarom dan ook terecht aan zijn Vlaamse collega’s: “Hoe kunt ge zo dom zijn om dit te stemmen?”. De Franstaligen halen opnieuw hun slag thuis: een nieuwe overwinning van het Vlaams Belang, dat weer zijn slachtofferrol kan uitspelen, een verdere verzwakking van de andere partijen, inclusief de VLD, en een gegarandeerde verlenging van een centrum-links georiënteerde coalitie met de in Wallonië almachtige PS met als trouwe secondant de SP.A.

Waarom deze meegaandheid? Maakt dit deel uit van een koehandel rond de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde? Dit zou ontoelaatbaar zijn omdat over de naleving van de Belgische grondwet geen deals horen gemaakt te worden. Of is de VLD bang om het been stijf te houden omdat Elio Di Rupo (PS) er anders mee dreigt om de regering te doen vallen? Dat de partij zich geen illusies maakt: Elio heeft naar eigen zeggen slechts een vingerknip nodig om het licht uit te doen en vroeg of laat zal het zover zijn. Kent de VLD dan niet het spreekwoord dat wie bang is, uiteindelijk het meeste slaag krijgt?

PS. Tegelijk met de droogleggingswet, wordt ook de wet behandeld die de NV-A recht geeft op een federale dotatie. Nu is dat niet het geval, aangezien de NV-A enkel in de Kamer en niet in de Senaat vertegenwoordigd is. De NV-A mag er fier op zijn dat in ruil voor een paar zilverlingen een andere Vlaams-nationale partij wordt verraden. 2000 jaar geleden hadden ze daar al een woord voor: Judas.

Update 12/01/05: Coveliers en Dedecker hebben al aangekondigd dat ze tegen de wet zullen stemmen. Ik hoop dat hun verzet zich niet beperkt tot het stemknopje, maar dat ze hun protest ook op de publieke tribune zullen uiten.
# posted by Peter Fleming @ 5:55 p.m.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google
Web deanderekijk.blogspot.com