05 januari 2005

 

Tsunami en ontwikkelingssamenwerking


Na een korte winterslaap vliegen we er terug in. We zullen onze andere kijk op de feiten en de wereld blijven geven – in naam van de waarheid en de eerlijkheid.

De dodentol van de vloedgolven die de stranden van de landen rond de Indische Oceaan hebben overspoeld, blijft groeien. Nog maar eens een bewijs dat Moeder Aarde niet altijd lief is voor haar bewoners. De zware zeebeving en de daaropvolgende vloedgolven moeten dan ook het nodige ontzag voor de natuur opwekken.

Het medeleven met de mensen die door de ramp zijn getroffen, is hartverwarmend, al heeft de aanwezigheid van duizenden westerse toeristen in het gebied de betrokkenheid hier waarschijnlijk wel bevorderd, maar laten we het erop houden dat uiteindelijk het resultaat is dat telt.

Niettemin hebben enkele zaken bij mij de wenkbrauwen doen fronsen:

- Een “progressieve kwaliteits”krant die zonnebadende toeristen verwijten maakt terwijl ze enkele bladzijden de mensen oproept om toch maar op vakantie te gaan en aldus de wederopbouw te steunen;

- Een nieuwslezeres op de VRT die van de hulpverlening een boksmatch VS versus EU maken in de trant van “kijk eens naar die krenterige Amerikanen en kijk eens hoeveel de Europeanen geven”;

Update 06/01/05 Op deze geweldige blog van republikeinse Amerikaanse diplomaten in het buitenland vind je meer over de daadkrachtige Amerikaanse hulpverlening in het gebied en in contrast daarmee de hopeloze inertie van de VN.

- Politici die zich n.a.v. de ramp laten opmerken: zo liet Europees Commissaris Louis Michel zich filmen terwijl hij hulpzakken aan het uitdelen was en zo kondigde de Belgische minister van Onwikkelingssamenwerking Armand Dedecker (MR) aan dat hij zou voorstellen om de Belgische Tobintaks op grote geldstromen op Europees niveau in te voeren ten einde een extra injectie te geven aan de budgetten voor ontwikkelingssamenwerking.
Voor de zoveelste keer vertonen (ook liberale) bewindslieden de haast ziekelijke neiging om nieuwe belastingen te heffen om hun budgetten te verhogen tot hun eigen glorie. Er zou beter eerst een debat gevoerd over de doelstellingen, de instrumenten en de effectiviteit van de ontwikkelingssamenwerking.

Update 06/01/05 Karel De Gucht (VLD) heeft ondertussen al laten weten dat hij de idee van zijn collega De Decker niet ziet zitten. Hopelijk is hiermee de idee helemaal van de baan. Hopelijk blijft het niet bij deze liberale opstoot. Volhouden, Karel.


# posted by Peter Fleming @ 1:03 p.m.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google
Web deanderekijk.blogspot.com