07 januari 2005

 

Verhofstadt, stuur troepen naar Irak!


Gisteren stond in de Tijd een interessante analyse van Randall Lesaffer over de buitenlandse agenda voor de tweede termijn van de Amerikaanse president Bush. Lesaffer betoogt in essentie dat de invasie van Irak in de ogen van het Witte Huis o.m. noodzakelijk was opdat later diplomatie meer kans op slagen zou hebben om de uitdagingen tot een gunstig einde te brengen die een (potentieel) nucleair Iran en Noord-Korea, de Israëlisch-Palestijnse kwestie en de democratisering van het Midden-Oosten stellen.

Afhankelijk van de mate waarin de Verenigde Staten in Irak succes boeken, neemt de inschikkelijkheid van de "rogue states" toe of af. Volgens Lesaffer is de toestand in Irak desastreus. Dit is begrijpelijk, als je enkel afgaat op de dagelijkse beeldenstroom van moordpartijen en bomaanslagen van aanhangers van het verdreven Saddam-regime en van fanatieke jihadi’s uit het buitenland, maar is niettemin manifest onwaar.

Maar mocht Lesaffer gelijk hebben, dan was des te meer in het belang van de tegenstanders van de invasie zoals Frankrijk, Duitsland en ... België om net als de Britten, Italianen, Polen, Nederlanders, Australiërs, Japanners en Zuid-Koreanen,… de Amerikanen effectief bij te staan i.p.v. aan de zijlijn toe te kijken, bvb. door het sturen van troepen. There is no such thing as a free lunch!
# posted by Peter Fleming @ 1:11 p.m.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google
Web deanderekijk.blogspot.com