21 februari 2005

 

"Ball is in your court, Europe. Let's see what you got."


Vandaag hield de Amerikaanse president Bush een weeral inspirerende toespraak in de statige Concert Noble. Doe de moeite om hem te lezen en zeker ook deze uitgebreide commentaar.

In zijn toespraak zette hij het Amerikaanse buitenlandse beleid nog eens duidelijk uiteen. Vergeet de blabla in de media over hoe het bezoek van Bush een poging zou zijn om de brokken met Europa te lijmen omdat hij Europa nodig zou hebben nu hij in Irak in de miserie zou zitten. De kernboodschap van de president is geen sikkepit veranderd.

Wat veranderd is, is dat de Europese regeringen hebben moeten inzien dat Bush de jongste maanden een reeks politieke overwinningen heeft behaald - verkiezingen in Afghanistan en Irak, nieuwe stappen in het Israƫlisch-Palestijns vredesproces, hervormingen doorheen het Midden-Oosten - die het gelijk van de politiek van Bush op het terrein bewijzen. Europa kan de huidige Amerikaanse administratie niet langer zien als een aberratie die nog eens gedurende vier jaar moet worden uitgezweet totdat een nieuwe Democratische president de zaak weer rechtzet.

Integendeel, in plaats van dat Bush naar Europa is gekomen om boete te doen, heeft hij duidelijk de bal in het kamp van de Europeanen gelegd. Of zoals New Sisyphus het stelt:

"Europe has a choice. It can take our outstretched arm and work with us or it can continue to award Michael Moore awards. It can work for liberty or it can help the cause of Islamic Fascism through inaction. It can accentuate our shared ideals, or it can mock cowboys."

Europa, het is nu aan u.
# posted by Peter Fleming @ 10:53 p.m.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google
Web deanderekijk.blogspot.com