02 februari 2005

 

U2: niet minder, maar méér vrije markt


De tickets voor het concert van U2 zijn uitverkocht! Fans die geen ticket konden bemachtigen, kunnen echter terecht op de zwarte markt alwaar tickets te koop worden aangeboden tegen 750 €, bijna het tienvoudige van het duurste ticket. En schande dat er van werd gesproken, van die woekerprijzen! Politici zoals Stijn Bex (Spirit) zagen meteen de kans schoon om in de gunst van de kiezer te komen door een limiet op dergelijke woekerprijzen te bepleiten.

Maar is dat wel de oplossing? Niet minder vrije markt, maar meer vrije markt, dat moet het antwoord zijn! Het is juist doordat de vrije markt niet genoeg speelde omdat concertorganisatoren hun prijs niet juist wisten te zetten, dat je nu met dergelijke woekerprijzen zit. Doordat de prijs vooraf niet hoog genoeg was vastgesteld, kreeg je een stormloop op de telefoon en op het internet waardoor heel wat die-hard fans zonder ticket kwamen te zitten en overgeleverd werden aan woekeraars. Als de prijs vooraf hoog genoeg was vastgesteld, dan had dat een pak lauwe fans afgeschrikt en hadden de die-hards meer kans gehad op een weliswaar duurder ticket (maar je betaalt er nu eenmaal voor wat het - in je ogen - waard is), maar hadden ze hoogstwaarschijnlijk minder betaald dan de woekerprijzen en bovendien zouden de winsten van de woekeraars weggesmolten zijn.

Iedereen dus content: de die-hard fans, Bono en ik die geen politici moet aanhoren met hun populaire, doch weinig overdachte ideetjes. Want wie gaat zo'n prijslimiet controleren? Je gaat daarvoor toch geen hele bureaucratie voor oprichten, dat lijkt me een verspilling van middelen en mankracht. Neen, geef mij maar de goeie ouwe wet van vraag en aanbod.
# posted by Peter Fleming @ 8:51 p.m.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google
Web deanderekijk.blogspot.com