30 maart 2005

 

Radar richten op Iran


Op de dezelfde dag dat de Rode Duivels maar nipt de bakkers en beenhouwers uit het nietige San Marino van zich kunnen afhouden (eindstand 1-2), won Iran met 0-2 zijn WK-voorrondematch in Noord-Korea (grappig dat net de twee overblijvende axis-of-evil landen tegen elkaar speelden).

Vorige week vrijdag won Iran in Teheran van Japan. Na de wedstrijd vielen minstens 6 doden. Dit werd slechts terloops gemeld in de vaderlandse pers. Weeral zo'n tragisch ongeval nadat paniek ontstaat wanneer juichende voetbalsupporters zich massaal een weg proberen te banen uit een oud en vervallen stadion, zou je denken.

Verkeerd gedacht. Lees hier, hier en hier wat zich na de wedstrijd afspeelde. De overwinning werd aangegrepen om niet alleen in Teheran, maar over heel het land te protesteren tegen het Iraanse mullah-regime. De oproerpolitie schoot in de lucht om de menigte uiteen te drijven. Ten gevolge daarvan ontstonden rellen waarbij enorm veel schade werd aangericht en vele doden en gewonden vielen. Meer protesten worden verwacht na de wedstrijd van vandaag en bij het einde van de festiviteiten rond het Perzisch nieuwjaar.

Nergens kon ik hiervan een spoor terugvinden in de Vlaamse media. Op een moment dat Iran zich meer en meer aandient als hét buitenlands dossier van de komende maanden (de onderhandelingen over het Iraanse nucleaire programma, de Iraanse presidentsverkiezingen in juni, de overname door Iran van de Syrische rol in Libanon via Hezbollah, ...) weten slechts weinigen iets over de groeiende protesten in Iran tegen het regime en de repressie daartegen.

Hoog tijd om de radar wat beter af te stellen!

Update 01/04/05: zoals verwacht kwam het in verschillende Iraanse steden tot sporadische clashes na de voetbaloverwinning in Noord-Korea. Er worden voor zaterdag meer protesten verwacht naar aanleiding van het einde van de festiviteiten rond het Perzische nieuwjaar.

Update 02/04/05: vandaag vierden miljoenen Iraniërs uitbundig het einde van het Perzische nieuwjaar. Daarbij kwam het tot clashes in verschillende steden waaronder Teheran
# posted by Peter Fleming @ 10:03 p.m.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google
Web deanderekijk.blogspot.com