16 maart 2005

 

Stevaert weer aan zet. Waar blijven de liberalen?


Hoog tijd voor een nieuwe post na een korte onderbreking. Deze keer eens niet over de buitenlandse actualiteit, tenzij dit: chapeau aan de honderdduizenden Libanezen die onlangs betoogden tegen de Syrische bezetting van hun land.

Neen, laten we het nog eens over Steve Stevaert hebben, want hij is de laatste tijd herhaaldelijk in het nieuws geweest.

Eerst kwam hij op de proppen met een boek onder de titel 'Ander Geloof'. Blijkbaar hebben sommige kranten zoveel consideratie voor de gevoelens van Steve dat ze kritiek op het boek niet willen publiceren "omdat het te hard was voor Steve". Je zou dat ook zelfcensuur kunnen noemen.

Daarna lanceerde hij het ballonnetje om iedereen hetzelfde belastingvoordeel op zijn jaarlijkse storting voor het pensioensparen te geven. Nu krijgt iedere spaarder een belastingvermindering ten belope van zijn gemiddelde aanslagvoet. Voor de minder verdienende Belgen wordt de gemiddelde aanslagvoet verhoogd tot het minimum van 30%. De grootverdieners moeten het stellen met 40%, ook al ligt hun gemiddelde aanslagvoet daarboven. Het huidige systeem voert dus nu al een sociale correctie door. Uiteindelijk wil Stevaert de volledige gelijkschakeling doorvoeren door slechts één tarief van 36,17% voor iedereen vast te leggen. Aangezien de jaarlijkse investering gelimiteerd wordt op een relatief laag bedrag, belanden we uiteindelijk in een variant op het stevaertiaanse 'centen, geen procenten'-verhaal, dat ondertussen ook al binnengeslopen is in de fiscale gunstregeling voor de aankoop van een woning: daarvoor krijg je een aftrek van 1.500 € (niet geïndexeerd) per jaar, ongeacht wat je verdient of hoeveel je leent.

Tenslotte stelde hij voor om de Belgische farmaceutische bedrijven minder belasting te laten betalen dan buitenlandse. Misschien had hij wat schrik gekregen toen de farma-sector liet weten dat ze dreigde te verdwijnen door de alsmaar toenemende lasten die de overheid haar oplegt. De demarche van Stevaert is een impliciete erkenning hiervan.

Meer van hetzelfde dus: muilkorving van de media, collectivistische gelijkschakeling via de fiscaliteit, maar niettemin een minimale aanwijzing van een bekering. Misschien moet hij bij zijn nieuwe gelovige vrienden daarover wat meer informatie inwinnen. Maar het valt te vrezen dat één zwaluw nog niet de lente maakt. En ondertussen laten de liberalen maar begaan.
# posted by Peter Fleming @ 10:55 p.m.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google
Web deanderekijk.blogspot.com