05 maart 2005

 

Value for money


Het Eén-journaal opende vandaag met de beschieting door Amerikaanse troepen van het konvooi van Giuliana Sgrena, de journaliste van de Italiaanse communistische krant Il Manifesto, die enkele uren voordien was vrijgelaten na een maand in Irak gegijzeld te zijn geweest. Daarbij kwam een Italiaanse veiligheidsagent om.

Volgens Amerikaanse legerbronnen zou het konvooi beschoten zijn toen het met hoge snelheid op een checkpoint afraasde.

De meeste aandacht ging echter naar de andere versie van het verhaal: dat het over een hinderlaag ging, dat de journaliste opzettelijk beschoten werd omdat ze beschikte over "bezwarende informatie" over het Amerikaanse leger.

De achtergrond van de journaliste doet al vermoeden dat ze niet bepaald fan zal zijn van de Amerikanen, over die "bezwarende informatie" werd ook al niets gelost en tenslotte vraag ik me af wat de terugtrekking van de Italiaanse troepen uit Irak daar nu mee te maken heeft. Want onmiddellijk ging daarvoor stemmen op.

Neen, laat het mij eufemistisch stellen: ik blijf sceptisch. En dat de openbare omroep aan dergelijke geluiden uitgebreid een forum biedt, hoeft ook al niet meer te verbazen. Hoog tijd voor wat betere waar voor ons belastinggeld.

UPDATE: Dog of Flanders vestigt de aandacht op het volgende verhaal: The Great Giuliana Sgrena Hostage Hoax

UPDATE 2: volgens Sgrena werden 300 à 400 kogels op haar auto afgevuurd. Hier een blik op de auto. De Amerikanen moeten dringend terug op schietcursus. Benieuwd hoe dit verhaal zich verder zal ontwikkelen.

UPDATE 3: de bewuste auto zou de auto zijn waarin Sgrena zich bevond net voor haar 'ontvoering'.
# posted by Peter Fleming @ 7:48 p.m.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google
Web deanderekijk.blogspot.com