23 april 2005

 

Geen woorden, maar daden


Op 16 maart vroeg ik me af: "Waar blijven de liberalen?". Blijkbaar hebben ze me op de Melsenstraat gehoord, want de VLD houdt volgende maand een congres onder het motto: "meer vrijheid, meer welvaart". De voorstellen, gegroepeerd rond drie thema's (ondernemen aanmoedigen, arbeid bevrijden en de fair-taks: minder, eenvoudiger en eerlijker belasten), die in Antwerpen op tafel zullen liggen, klinken veelbelovend. De VLD heeft niet langer schrik voor haar schaduw en kiest ondubbelzinnig voor de globalisering, voor meer concurrentie en marktwerking en voor minder belastingen.

Natuurlijk, radicale voorstellen goedkeuren is één ding, ze realiseren is nog iets anders. Kwatongen beweren dat dergelijke "rechtse" voorstellen niet aan de andere partijen te verkopen zijn en gegarandeerd een ticketje oppositie opleveren, zoals in het verleden (remember de Saatchi & Saatchi campagne van 1995). De geschiedenis leert dat dat dus wel eens kunnen kloppen. Tenzij je incontournable bent, maar dat is op dit moment niet echt het geval en de peilingen wezen niet meteen op beterschap, wat op zijn beurt in mijn ogen veel heeft te maken met de voor een stuk terechte perceptie dat voor de VLD momenteel de postjes op de ideeën primeren.

De burger (om een oud begrip nog eens boven te halen) wil echter dat er geregeerd wordt, dat er knopen worden doorgehakt. Hij vraagt zich dan ook af of de politici een strategie hebben om de uitdagingen aan te pakken. Dus beter iets, dan niets. De voorstellen van de VLD hebben dus minstens deze verdienste. Dus VLD, ga ervoor, en avant, laat het niet bij woorden blijven.
# posted by Peter Fleming @ 11:28 p.m.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google
Web deanderekijk.blogspot.com