24 mei 2005

 

Bart de Flinke


Het economische congres van de VLD werd voor een stuk overschaduwd door de ruzie tussen Karel De Gucht en Jean-Marie Dedecker. Voorzitter Bart Somers zei dat het gedaan moest zijn. Gesterkt door de ovatie die hij hiervoor van de leden kreeg, vroeg en bekwam hij de dag erop van het partijbestuur het mandaat om elke nationale mandataris die de partijbeslissingen niet volgt of nog ruzie maakt uit de partij te zetten. 'Men mag mij testen. Ik daag elk parlementslid en bestuurslid uit een stommiteit te begaan. Wie vanaf nu nog een owngoal maakt, gaat eruit. Zonder één seconde te aarzelen', waarschuwde Somers (bron: de Tijd)

Zijn woorden waren nog maar een dag oud of Somers zet Patricia De Waele uit het partijbestuur en start de procedure om haar uit de partij te zetten. De aanleiding was een kritisch interview in De Standaard. Daarin had ze gezegd dat de volmachten van Somers thuishoren in een dictatuur.

Het is ver gekomen: je wordt uit de partij gezet wanneer je, laten we eerlijk zijn, zegt gelijk het is. De VLD was de laatste partij waarvan je zoiets zou verwachten. Ik kan begrijpen dat je als voorzitter iets moet doen om het interne geruzie te doen stoppen, maar de demarche van Somers heeft veel weg van het schieten met een bazooka naar een mug. Bovendien is het nogal gemakkelijk om een voorbeeld te willen stellen door een kleine garnaal aan te pakken. Benieuwd of hij dezelfde ijver aan de dag zal leggen als een De Gucht of Dedecker weer de aandrang voelen om hun diepste zieleroerselen bloot te leggen. Het zou me niet verbazen als heel de zaak dan als een boomerang in Somers' gezicht belandt.

Update 25/05/05: zie ook Dog of Flanders, Hoegin en Skender (let vooral op de foto's)
# posted by Peter Fleming @ 10:52 p.m.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google
Web deanderekijk.blogspot.com