31 mei 2005

 

The battle ahead for the heart of Europe


Nu een meerderheid van de Fransen de grondwet heeft verworpen, wordt algemeen verwacht dat de Franse regering van het behoud van de welvaartsstaat haar topprioriteit zal maken. Het valt echter te vrezen dat de hervormingen die op de lange termijn juist de welvaart kunnen vrijwaren en die de Franse regering met mondjesmaat had opgestart onder luid protest van de Fransen, nu zullen worden stopgezet. De Franse terughoudendheid zal ongetwijfeld afstralen op het beleid in andere landen. De economische toekomst van Europa lijkt dan ook somber.

Maar er is hoop dat de Britse regering, die vanaf 1 juli het Europese voorzitterschap van Luxemburg overneemt, tegengas geeft. In een eerste reactie op het Franse NON liet premier Blair namelijk het volgende weten:

"The question that is being debated by the people of Europe is how do you, in this era of globalisation, make our economies strong and competitive?"

Dit wijst er mogelijk op dat de Britten hun voorzitterschap zullen aangrijpen om liberale hervormingen op de agenda te zetten.

Dat het hierbij tot een clash zal komen tussen - o ironie - de socialist Blair en de conservatief Chirac met als inzet de richting die de Europese Unie de komende jaren zal uitgaan, lijdt dan ook geen twijfel. Het belang van de uitkomst van dit gevecht voor de toekomstige welvaart van Europa mag dus niet onderschat worden.

De Duitse parlementsverkiezingen dit najaar kunnen de balans in deze of gene richting helpen overhellen.
Komt er een nieuwe coalitie aan de macht in Berlijn, één die de vrije markteconomie in principe beter gezind is dan de huidige rood-groene regering. Deze ging in de aanloop naar de jongste deelstaatverkiezingen in Noord-Rijnland-Westfalen zonder schroom de populistische, anti-kapitalistische toer op.

De voortekenen van een machtswissel in Duitsland zijn momenteel gunstig, maar in de politiek duren maanden een eeuwigheid. Het worden nog boeiende tijden.
# posted by Peter Fleming @ 10:04 p.m.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google
Web deanderekijk.blogspot.com