02 mei 2005

 

Liberalen, hoe lang doen jullie jezelf dit nog aan?


Gisteren was het 1 mei, de dag waarop de socialisten van alle landen elk jaar het Feest van de Arbeid vieren. Zoals steeds houden de coryfeeën van de beweging dan toespraken waarin ze hun kameraden heel wat lekkers beloven. Zo ook Steve Stevaert, de voorzitter van de Vlaamse SP.A.

Stevaert is voorstander van de oprichting van een overheidsinstituut waar ondernemers hun bedrijfsplan kunnen laten screenen. Met een positieve overheidsdoorlichting op zak kunnen de banken minder gemakkelijk een krediet weigeren, zegt Stevaert. Het is één van de voorstellen die de partij lanceert om de overheid op een creatieve manier de economie te laten ondersteunen (bron: de Tijd). Als dit voorstel exemplarisch is voor wat nog moet komen, oh dear! In de Tijd geeft Frederik Delaplace, net als ondergetekende, het voorstel alvast "geen krediet".

Niet alleen getuigt het voorstel van het linkse populisme waarop Stevaert een patent op lijkt te hebben (maar laten we dat deze keer maar steken op het traditionele opbod op 1 mei).

Belangrijker zijn evenwel de volgende opmerkingen:

- Wie gaat in dat instituut zetelen? Zoals steeds zullen de socialisten wel hun mannetjes weten te posteren. Dat zit in hun cultuur, de liberalen volgen hun zaakjes veel minder goed op, dat is hún aard. Dat pleit voor hen, maar het alternatief is in dit geval erger te noemen.

- De politieke invloed op het instituut zal dus wel aanwezig zijn, wat twijfels doet rijzen over de criteria op basis waarvan het instituut haar voorkeur zal uitspreken over de bedrijfsplannen die haar zullen worden voorgelegd.

- Op welke grond kan verdedigd worden dat het instituut goede beslissingen zal nemen? Bezitten de leden van het instituut over meer expertise dan de kredietcomités van de banken? Het doet denken aan de planners van de sovjeteconomie en we weten wat daar van gekomen is.

- Leveren de goede bedoelingen die dan ongetwijfeld zullen worden geopperd dan wel een even goed resultaat op? Als de gratis afhaling van het eigen geld een aanwijzing mag zijn, dan ziet het er niet goed uit: de reële kosten van het geldverkeer worden elders verrekend, de grootbanken leggen zich toe op hun eigen selfbanks ten nadele van hun investeringen in de publieke biljettenverdelers waardoor de kleinere banken, die geen eigen selfbanks hebben, geen volwaardige service meer kunnen leveren aan hun klanten en dat zal ten koste gaan van de interessante voorwaarden die de kleinere banken aanbieden aan de arbeiders, de bedienden, kortom: het kiespubliek van de socialisten.

- Stevaert is niet goed geïnformeerd: de Belgische kredietverlening staat inderdaad op een laag peil, maar dat komt omdat de multinationals zich op de wereldmarkt financieren, de kredieten aan de Belgische KMO's stijgen wél.

- Tenslotte wordt ook voorbijgegaan aan de economische logica: banken die geen krediet verlenen, prijzen zich uit de markt, slechte bedrijfsplannen verdienen geen krediet, met toch een krediet verlenen bewijs je de werknemers van de bank geen dienst en maak je de bank kwetsbaar voor een (buitenlandse) overname, die het Belgische bedrijfsleven eerder niet dan wel ten goede zal komen.

Kortom, het voorstel van Stevaert is niet alleen plat populisme, het zet de deur open voor politieke beïnvloeding, heeft niet noodzakelijk positieve effecten en schaadt uiteindelijk de economie.

De SP.A houdt eind dit jaar een ideologisch congres. Verdedigers van de vrijheid doen er dan ook goed aan om de voorstellen die de socialisten dan zullen lanceren scherp te analyseren en de kritiek luid te laten klinken.

Ondertussen staan de liberalen erbij en kijken ernaar. Het is onbegrijpelijk dat zij nog steeds in de regering willen zitten met dergelijke lieden. Het zou me verbazen mocht de basismilitant nog geen zware kater hebben overgehouden na 6 jaar paars bewind. De kiezers alleszins, want volgens interne peilingen halen de liberalen nog slechts 15%! Breek met de socialisten of ga in de oppositie voor je jezelf electoraal totaal in de vernieling rijdt. Als het liberale triumviraat Verhofstadt, Dewael en De Gucht het niet doet, dan moeten de militanten het maar in hun plaats doen na eerst een interne putsch te hebben gepleegd.
# posted by Peter Fleming @ 10:57 p.m.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google
Web deanderekijk.blogspot.com