22 mei 2005

 

Round-up


Na een week vakantie en een week inhaalwerk hebben we terug de tijd gevonden voor een nieuwe post. Om de woorden van Bert Kruismans te parafraseren: wat hebben we de twee afgelopen weken zoal geleerd?

- BHV wordt (voorlopig) niet gesplitst: de geloofwaardigheid van paars in Vlaanderen krijgt een klap, het Vlaamse parlement wordt een week op non-actief gezet en het staatshoofd wordt voor de kar van de federale regering gespannen.

- De liberalen houden een waardevol economische congres, maar het probleem van de delivery gap blijft bestaan, net als dat van de interne spanningen, met als gevolg slechte peilingen.

- Wat een fuss wordt er niet gemaakt over een Koran die door het toilet zou zijn gespoeld (NOT!), terwijl niemand zich iets aantrekt van een jonge man die in Saudi-Arabië onthoofd werd omdat hij een bijbel bezat en over de foltering tot de dood van twee gevangenen in Afghanistan (ontoelaatbaar), terwijl de talrijke bomaanslagen in Irak nauwelijkse dezelfde morele verontwaardiging lijken uit te lokken. Het grote verschil tussen beide is nochtans dat in het ene geval er tot nader order geen sprake is van enige policy in tegenstelling tot in het andere geval.

- In Irak vorderen de politieke (de opstelling van een grondwet) en militaire (operatie Matador) strijd traag, maar zeker. Keep the faith!

- De warme ontvangst die de Amerikaanse president George W. Bush te beurt valt in bevrijde landen, eerder dit jaar in Slovakije en onlangs in Georgië is opvallend. Wat zijn sommigen in Old Europe toch cynisch geworden!

- Blair wint als eerste Labour-leider in de geschiedenis voor de derde keer de Britse parlementsverkiezingen met een naar historische normen comfortabele meerderheid, maar wordt afgeschilderd als een premier, verzwakt door Irak, die binnenkort de fakkel zal moeten doorgeven aan zijn grote rivaal.

- Mogelijk verontrustende berichten over collusie tussen de bommenleggers van Madrid en de onderzoekers naar de aanslagen. Is Aznar en bij uitbreiding de Spaanse kiezer in de val gelokt? Iets om op te volgen.

- In de Latijns-Amerikaanse achtertuin van GWB is er reden tot bezorgdheid: in Cuba onderdrukken Castro en de zijnen de schuchtere pogingen om te komen tot een civil society, in Venezuela pakt mafkees Chavez zijn landgenoten aan die een petitie voor het recall-referendum hadden ondertekend. Beide dictators leveren wapens aan aanhangers van de Mexicaanse linkse presidentskandidaat Obrador aan wiens adres de strafklachten zijn ingetrokken. Coca-boer Evo Morales veroordeelt met zijn straatagitatie de natuurlijke reserves van Bolivië tot een eeuwigdurend verblijf onder de grond tot groot ongenoegen van de regio Santa Cruz. Tenslotte vragen Centraal-Amerikaanse presidenten aan het Amerikaanse congres om het handelsverdrag goed te keuren om te vermijden dat hun landen ten prooi vallen aan het chavistadom.

- Aanbovolen lectuur: "Why Globalization works" van Martin Wolf. De titel behoeft geen verdere uitleg.

- Star Wars: een aanklacht tegen Bush of een pleidooi voor het katholieke celibaat? Is het Intergalactisch Keizerrijk uiteindelijk de good guy?

...

That's all folks for now! Some more regular posting as from next week.
# posted by Peter Fleming @ 10:18 p.m.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google
Web deanderekijk.blogspot.com