08 januari 2006

 

Kurieren am Symptom


Zet ik vanmorgen mijn TV op om naar de Zevende Dag op Eén te kijken en zie ik daar toch weer Dirk Van der Maelen (SP.A) zeker. Hij was weer de fiscale grootinquisiteur aan het uithangen. Het kon voor hem niet door de beugel dat Belgen hun tweede verblijf in het buitenland niet aangeven. Tot daar wil ik hem nog wel volgen. Met fiscale trucs zoals het oprichten van patrimoniumvennootschappen, daar heeft Van der Maelen het ook moeilijk mee. Ik ook, maar dan om een andere reden en zo komen we meteen op het punt waar dit debat eigenlijk over zo moeten gaan.


Waarom wordt er zoveel gefraudeerd en waarom worden de limieten van de fiscale wet zover uitgerokken? Wel, omdat de fiscale druk in dit land zo hoog is en omdat de fiscale wet zo ingewikkeld is dat een goede fiscale adviseur altijd wel een achterpoortje vindt om de te betalen belasting te "optimaliseren". Wie is daar uiteindelijk dan het grote slachtoffer van? De kleine man die Van der Maelen en co net beweren te verdedigen.

Laat ons dan ook de belastingdruk verlagen (niet: verschuiven) en de bezem halen door de fiscale wetgeving. Dat een belastingverlaging niet noodzakelijk de belastingopbrengsten doet dalen, integendeel zelfs, bewijst de verlaging van de registratierechten op verkopingen van woningen en op schenkingen. Laat ons daar de prioriteit aan geven. Alle andere oplossingen zijn dan ook slechts Kurieren am Symptom.

Dat Van der Maelen daar eens over nadenkt in plaats van op buitengewoon ergerlijke wijze doemsvoorspellingen de wereld in te sturen over hoe we de pensioenen niet meer zullen kunnen betalen als we die fraudeurs niet gaan aanpakken. Bah.
# posted by Peter Fleming @ 2:09 p.m.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google
Web deanderekijk.blogspot.com