06 januari 2006

 

Veel te vertellen vandaag


Veel te vertellen vandaag, maar ik ga het zo kort mogelijk proberen te houden:

- laten we beginnen met dit
wild verhaal over Iran (iemand heeft precies te veel aan de bollen gezeten), maar serieus: twijfelt er nu nog iemand dat Iran nucleaire wapens wil (of misschien al heeft) en dat het de capaciteit heeft om daarmee het hele Midden-Oosten, inclusief Israël, en een stuk van Europa (tot in Rome) te treffen. Zijn we het erover eens dat dit niet echt een geruststellende ontwikkeling is? De Iraanse president dreigt nu al om Israël van de kaart te vegen. Uitspraken voor interne consumptie, zegt u? Wel, dan is er precies toch wel iets loos in die samenleving. Ondertussen maakt het regime de diplomaten van de EU-3. Tijd om de Amerikanen of de Israëli’s het vuile werk te laten opknappen? Of zal de Iraanse bevolking nog net op tijd weten te zeggen dat het nu wel welletjes is geweest?

- de zelfmoordaanslag in Ramadi van gisteren anders bekeken (zie ook
hier):

These attacks increasingly come in spurts as al-Qaeda does not seem to have the capacity to maintain a long term bombing offensive. (zegt ook de Amerikaanse bevelhebber in Irak).

Blowback from the Ramadi attack. Sunnis point fingers at al-Qaeda for deadly attack on police recruits.
De oproep van Al Qaeda's nummer 2, Zawahiri, aan Bush om zijn nederlaag in Irak toe te geven, is dan ook lachwekkend.

Hun propaganda is zo doorzichtig. Wanneer valt de euro van de media?

- Het vermeende racisme van de uitbaters van fitnesszaken doet het debat om het invoeren van praktijktests om racisme te ontdekken, weer oplaaien. Eerst was Geert Lambert van Spirit aan de beurt (en ging zo op hetzelfde elan voort, na de zoveelste klacht tegen het VB), nu sprak ook Gazet van Antwerpen bij monde van Lex Moolenaar zich hiervoor uit: Molenaar zei dat het goed is dat we een anti-racismewet hebben (zelf heb ik daar mijn twijfels over), maar dat die ook moet toegepast worden, vandaar de noodzaak van die praktijktests. Hij betreurde het dat de VLD tegen is omdat die praktijktests volgens die partij neerkomen op een “gedachtenpolitie met infiltranten en verklikkers”. Infiltranten en verklikkers worden toch ook gebruikt voor het opsporen van potentiële terroristen, aldus Molenaar. Wel, ik vind dat er nochtans een groot verschil is tussen geweigerd worden door een fitnesscentrum (je kan nog altijd ergens anders gaan) en opgeblazen worden als je het openbaar vervoer neemt (de enige optie daar is het hiernamaals). Toppunt was de vraag die De Morgen voorlegde aan de GIMV, aandeelhouder van de betrokken fitnessketen en zelf deels eigendom van de Vlaamse overheid (tot voor kort alleszins), namelijk of de GIMV, indien het tot een veroordeling zou komen, haar aandelen zou verkopen. Zal het gaan, ja? Ik denk dat er nog wel een paar andere minder drastische oplossingen zijn. Bij sommigen moet het toch ferm jeuken om de bozen eens goed pijn te doen.

- Om bij Gazet van Antwerpen te blijven: dezer dagen wagen ze zich aan een aantal voorspellingen voor het nieuwe jaar. Vandaag ging het over ‘experten’, ‘deskundigen’. Een persoon die we volgens GVA zeker mogen verwachten dit jaar is Rik Coolsaet, “autoriteit in terreurbestrijding en dat dankt hij niet aan dikdoenerij of paniekzaaierij – want daaraan doet de Gentse prof (en adviseur bij socialistische kabinetten, noot PF), auteur van De mythe Al Qaeda, niet mee – maar aan zijn bedachtzame analyses. Al Qaeda bestaat volgens hem niet meer: het is alleen nog een vlag waarmee geïsoleerde groepen zwaaien.”

Daar zakt je broek toch van af! Precies of, zelfs al zou Coolsaet gelijk hebben, er niets is om je zorgen over te maken. Geen paniek! Nothing here, folks, move on! Is dit niet contradictorisch: er is niks aan de hand en als er een zoveelste terreuraanslag is, dan zal Coolsaet op TV komen dat er eigenlijk niks aan de hand is, en bij GVA verwachten ze hem vaak op TV te zien verschijnen om te zeggen dat er niks aan de hand is.

Sommigen zullen het nooit leren en blijven zichzelf liever voor de gek houden.

- Iets anders: de zesde begroting in evenwicht op rij. De cijfers zullen wel kloppen hoor, maar ten koste van wat? Primair saldo (saldo zonder interestlasten) op het laagste niveau (4,3%) in zes jaar Verhofstadt, een pak éénmalige maatregelen (volgens CD&V voor een bedrag, over de jaren heen, van 11,3 miljard euro) die feitelijk neerkomen op een vervroeging van inkomsten en uitstel van uitgaven (sale-en lease back van overheidsgebouwen, effectisering van belastingschulden, overname van pensioenfondsen). Als de kortetermijnrente verder blijft stijgen (volgens sommige analisten zal de ECB de rente nog minstens tweemaal verhogen) en ook de langetermijnrente terug stijgt, dan wordt de belofte van een begrotingsevenwicht, wat zeg ik, een begrotingsoverschot, WAT ZEG IK, een structureel begrotingsoverschot, aartsmoeilijk na te leven. En ondertussen bedraagt de staatsschuld nog steeds ongeveer 100% van het BBP. De nieuwe regering (onder de leiding van Leterme, Di Rupo of … Verhofstadt) zal het mogen oplossen.

- Ziehier de gevolgen van hedendaags socialisme in Venezuela: tekort aan
koffie, tekort aan vlees, tekort aan elektriciteit. Ondertussen bakt Chavez zoete broodjes met Castro en stookt hij onrust in Mexico, Bolivia en nu ook Peru. Wat een zootje wordt dat eens de hoge olieprijs, die nu nog het radarwerk van het regime enigszins smeert, begint te zakken. Wedden dat het dan weer de schuld zal zijn van de yankees?

- Tenslotte: een bloemlezing van interessante lectuur

Geert Bourgeois houdt de
sleutel in handen, maar verwacht niet dat hij het sleutelgat vindt;

Een vriend van Paus Benedictus over de problemen die het christendom, vooral in Europa, heeft met de verspreiding van de Islam. De
volledige (lange) versie of enkele uittreksels, hier of hier. (De keuze van Ratzinger van de pausnaam Benedictus, de vader van Europa, was niet toevallig).

Victor Davis Hanson: a
letter to the Europeans. Cry the beloved continent.

The
positive role of the US in the world. The rest of the world understands it, but don’t expect them to say so.
# posted by Peter Fleming @ 11:47 p.m.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google
Web deanderekijk.blogspot.com