03 februari 2006

 

Eerste Vlaamse editorialist: splitsing België onvermijdelijk én wenselijk


Dit schreef Stefaan Huysentruyt vandaag in de Tijd:

...

Of het nu in de politiek is of in bedrijven, overheidsinstellingen, vakbonden, enzovoort, steeds weer blijkt er tussen Vlamingen en Walen een verschil in visie op organisatie en beleid te bestaan. Dat is soms verrijkend, maar meestal zo verlammend dat enkel een splitsing de impasse kan doorbreken.

Premier Verhofstadt zei gisteren in de Kamer niet tegen een nieuwe staatshervorming te zijn, op voorwaarde dat die ingegeven is door pure zakelijkheid. Hij maakt zich illusies. Puur zakelijk biedt België geen meerwaarde meer en zou het einde van het koninkrijk tot een win-win situatie leiden voor Vlamingen én Walen. Het probleem is dat de Walen daar nog steeds niet van overtuigd kunnen worden. En dus zal de staatshervorming van 2007 niet ingegeven worden door pure zakelijkheid, maar eens te meer door zuivere haalbaarheid. Waardoor ze meteen al de kiemen van een nieuwe staatshervorming in zich zal dragen.

Albert II is nodeloos bang voor het separatisme. België zal niet uiteenvallen na een referendum of een revolutie. Zijn koninkrijk zal geruisloos verbrokkelen, verkruimelen, staatshervorming na staatshervorming, tot er niets meer van overblijft, behalve misschien een puur protocollair kroontje.
We kennen weliswaar de VEV-roots van de FET (nu: Tijd), maar dit is bij mijn weten de eerste keer dat een Vlaamse editorialist de redenering voor een verdere staatshervorming durft doortrekken tot zijn logisch eindpunt en zich inschrijft in de conclusies van het Warande-manifest.
# posted by Peter Fleming @ 8:50 p.m.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google
Web deanderekijk.blogspot.com