21 februari 2006

 

Hoe zit het nu met Saddam's massavernietigingswapens?


Het geldt als een vaststaand feit: er waren geen massavernietingswapens in Irak toen de VS en haar bondgenoten Irak binnenvielen. Sindsdien waren er geruchten opgedoken dat de wapens net vóór de oorlog naar Syrië en Libanon waren verhuisd, maar er was praktisch niemand die dat serieus nam. Ik wist ook niet wat ik er van moet denken. Als het waar is, dan zou de Amerikaanse regering het nu toch van de daken schreeuwen, na al de beschuldigingen van leugens die ze over haar heen kreeg, niet?


Vandaag kwam ik het verhaal opnieuw tegen, maar ditmaal heel wat gedetailleerder. Bovendien wordt een mogelijk antwoord gegeven op mijn vraag van hierboven. Blijkbaar zouden de Russen, die Saddam Hoessein de bulk van zijn wapentuig hadden verkocht, verantwoordelijk zijn voor de verhuis. Op die manier wilden ze vervelende beelden van kisten wapens met Russische etiketten vermijden. De Amerikaanse terughoudendheid zou verklaard worden door het huidige diplomatieke steekspel rond het nucleaire programma van Iran: je kan de Russen momenteel beter te vriend houden...

Nou ja, ik weet nog altijd niet wat ik er van moet geloven, maar het is in ieder geval spannende lectuur.

PS. Ondertussen zijn ook zgn. Saddam-tapes opgedoken, waaruit blijkt dat Saddam tot op het einde nog ambities met gevaarlijk wapentuig koesterde.
# posted by Peter Fleming @ 9:08 p.m.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google
Web deanderekijk.blogspot.com