13 maart 2006

 

Cordon sanitaire vertoont barsten


Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober gaat alle aandacht uit naar Antwerpen, maar zoals reeds ik gezegd, verwacht ik al bij al
geen grote aardverschuivingen: het VB gaat er weliswaar lichtjes op vooruit, maar de drie klassieke partijen kunnen zonder de groenen verder.

Het cordon sanitaire zal dus niet in Antwerpen doorbroken worden, maar misschien wel in de rand rond Antwerpen. Eén van de gemeenten in de rand is Schoten. Het VB haalde daar in 2000 24,5% van de stemmen en werd er de grootste partij (met 9 op 31 zetels). De coalitie werd er gevormd door CD&V (8 zetels), VLD (7 zetels) en SP.A (4 zetels). De groenen haalden 3 zetels.

Het VB haalde in 2004 33% van de stemmen in Schoten. Kopstuk Marie-Rose Morel is ondertussen ook in Schoten komen wonen. Het is duidelijk geworden dat CD&V en VLD na de verkiezingen zonder de socialisten verder willen gaan, maar de vraag is of ze daarin zullen slagen, ook al volstaat slechts winst van 1 zetel.

Desgevraagd sluiten de lokale CD&V en VLD niet helemaal uit dat ze (apart of samen) desnoods met het VB een coalitie zullen vormen. Een monstercoalitie met socialisten en groenen, tegen het VB, zou het goede bestuur niet ten goede komen.

Het cordon sanitaire vertoont in de Antwerpse rand dus duidelijk barsten. Lex Moolenaar, commentator bij GVA, vindt een experiment met het VB in de coalitie het proberen waard: een groeiende meerderheid van de Antwerpse kiezers is tegen het cordon sanitaire en coalitiedeelname zou het VB tot zijn “normale proporties” brengen.

Het is duidelijk dat die proportie voor Molenaar lager ligt dan de huidige score van het VB. Hij verwijst daarvoor naar het wedervaren van de Leefbaar-lijsten die buiten in Rotterdam flink van hun pluimen verloren na coalitiedeelnames. Ik denk dat Molenaar zijn wensen teveel voor werkelijkheid neemt. In tegenstelling tot de Leefbaar-lijsten is het VB een sterk geoliede machine die jaren de tijd heeft gehad om steeds beter te roderen. Plus je mag er zeker van zijn dat het VB er alles aan doen om van Schoten een succes te maken dat de weg vrijmaakt voor andere ‘experimenten’ in andere gemeenten in de Antwerpse rand en daarbuiten. Onderschat het VB niet.
# posted by Peter Fleming @ 10:14 p.m.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google
Web deanderekijk.blogspot.com